Текст різдвяного послання 2020 року Високопреосвященнішого Митрополита Антонія

c_200_150_16777215_00_images_stories_2020_poslanya_2.jpg

«Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!»

Улюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки й інокині, браття і сестри – усі мої вірні духовні чада Хмельницької єпархії УПЦ та за її межами! Від повноти душі і серця, розділяючи з кожним із Вас радісну велич сьогоднішнього свята, вітаю усіх Вас з цим дивним торжеством Неба і землі - Різдвом Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа!

Сьогодні, в день Різдва Христового, коли ми намагаємося наблизитися до Бога , обійняти Його своїм серцем, молитися Йому, згадаймо ж події тієї чудової ночі, коли справдилися давні пророцтва, а Віфлеємська зірка повідомила про початок Нової ери, про народження в убогому вертепі Спасителя Всесвіту .

У день народження Господу не знайшлося місця серед Свого народу. Не знайшлося для Нього жодного будинку, окрім печери для худоби. Нікого не було у ясел в ніч Різдва, окрім пастухів, які почули - «Я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям - бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 10-11). Так Ангел Господній сповістив всій грішній землі про прихід у світ Спасителя в ту холодну Палестинську ніч.

І як тільки Ангел повідомив про Різдво Христове, розкрилось небо і всі сили небесні голосно заспівали - «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк.2,13-14), підтвердивши цим дивовижним співом сказане Ангелом. Яскрава зірка на небосхилі і спів ангелів, сповістили світові про те, що «Діва Пресущенственного народжує і земля вертеп неприступному приносить» (Кондак свята).

Народжений в убогому вертепі Христос, надалі стає центром уваги усього світу, так як Він змінив світ, оновив буття його, дав йому силу і можливість безмежного розвитку і вдосконалення. Тому, в цю таємничу Різдвяну ніч для кожної людини, що живе в світі, загоряється Віфлеємська зірка нескінченної Божої любові , зірка невичерпної надії на вічне спасіння у Христі.

І нам, хто побачив і відчув Віфлеємське світло в свято Різдва Христового, слід долучати до цього безсмертного джерела ближніх, дарувати радісне слово спасіння «всім людям» (Лк.2,10), «втішати малодушних, підтримувати слабих» (1Фес.5,14).

Освячене Духом Святим людство, вже більше двух тисяч років, подібно східним мудрецям, йде за Христом, Який прийшов на землю, щоб спасти рід людський від гріха і смерті. Різдво Христове - історична подія і таємниця любові! Щоб осягнути і прийняти цю таємницю, потрібна віра і смирення. Тільки у зустрічі з Христом, Втіленого Слова, людина знаходить сенс життя, справжні цінності, і «скарби, що не зменшуються на небесах» (Лк.12,33).

Заради народженого у Віфлеємі Спасителя світу, будемо прагнути до утвердження миру в нашій країні, в наших серцях, миру з оточуючими нас, до виконання Божественних заповідей Його, до здійснення справ милосердя, любові і правди.

УЛЮБЛЕНІ ОТЦІ, БРАТТЯ І СЕСТРИ!

Вступаючи в Новий 2020 рік і озираючись на рік, що пройшов, подякуймо Всещедрому Богу за Його милість і ласку до нас, за щастя спілкування, за радість трудів, за випробування і скорботи, послані нам для нашого духовного зростання. 

Незважаючи на розкол, що продовжується і труднощі, минулий рік для нашої єпархії, був плідним. Як і раніше, наша Церква продовжувала виконувати свою місію на Поділлі, ведучи людей шляхом спасіння. Віруючі нашого краю продовжували відвідувати храми, брати участь в церковних Таїнствах, відвідувати святі місця, брати активну участь в житті Церкви.

У нашій єпархії ведеться будівництво і реставрація храмів, відкриваються недільні школи і бібліотеки духовної літератури, відроджується чернече життя.

У минулому році велася також місіонерська, духовно-просвітницька, катехізаторська, благодійна і інші сфери церковного і соціального служіння, а також робота з військовослужбовцями та ув'язненими. Єпархія брала участь в різних науково - практичних семінарах, конференціях і круглих столах, присвячених проблемам сучасності. Надавалась також допомога бідним, інвалідам і ветеранам, дітям - сиротам, лікарням і притулкам, воїнам в зоні АТО і переселенцям з Луганської та Донецької областей.

У минулому році милістю Божою я здійснював богослужіння в соборі і храмах кафедрального граду, освячував нові храми і каплиці, відвідував парафії і монастирі єпархії, а також брав участь в різних Обласних світських заходах.

У ці дні різдвяної радості, ми скорбимо за воїнами і мирними жителями, які загинули у наслідок протистоянь і військових дій на Сході нашої країни. Народжений у Віфлеємі Христос, приніс на землю мир, який є найбільшим скарбом для людства. Будемо ж молитися Всемогутньому Богу, щоб Він прихилив гнів на милість, і дав нашому народові довгоочікуваний мир.

Ще раз вітаю Вас, улюблені отці, браття і сестри, зі святом Різдва Христового і Новим Роком. Бажаю Вам міцного здоров'я та всього самого найкращого! Бажаю Вам також зберегти світло і тепло Віфлеєму в Новому році, щоб благодатні дари Божої любови - світ, милість і радість - надихали нас на чесне служіння, добрі справи, корисні для душі подвиги і увагу один до одного і щоб всі ми разом з небесними силами сподобилися заспівати:

«Слава в вишніх Богові, і на землі мир, в людях благовоління!»

Високопреосвященніший Антоній, Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський

м.Хмельницький

Різдво Христове 2019/2020 рік